10year

   10 Години БУЛСАР !!!

Изявление по случай годишнината

    През април тази година отбелязахме десет годишен юбилей на БУЛСАР. Нашето сдружение фактически навърши 12 години, но първите две бяха загубени в процедури по регистрацията.
    На 20 април 1996 година в зала “Варна” на хотел “Черно море”, в присъствието на зам.председател на Народното събрание-гжа Ананиева, Министъра на отбраната-адмирал Д.Павлов, Областния управител Кирил Йорданов, много други официални лица, наши съратници и симпатизанти, както и учредителите, бе обявено създаването на това уникално сдружение обществена полза, за спасяване на човешки живот.
    Нашия почетен председател г-н Иван Станчов обяви създаването и учредяването на ръководните ни органи. Всички бяхме много ентусиазирани, считахме, че ще бъдем посрещнати с отворени обятия от официалните административни структури отговорни за изпълнение на високо хуманната цел-защита на човешкия живот по море, а на практика се оказа, че всички тези години трябва да съществуваме в недружелюбна нам среда. Въпреки всичко оцеляхме, благодарение на самоотвержения труд на учредителите, нашите членове и симпатизанти. За председател бях избран аз, а по предложение на Иван Станчов за “мотор” на сдружението бе одобрен като “изпълнителен директор на обществени начала” Никифор Герчев. В ръководството влязоха господата: Илия Златев, Петър Зидаров, Тинко Трифонов.
    Какво свършихме в този период? Първо при всички подходящи случай вземахме участие в срещи, семинари, конференции с тематика засягаща проблемите на морската транспортна безопасност. После осигурихме от спонсор 50,000 $ за закупуване, доставка, монтаж и обучение на два спътникови терминала в системата на Инмарсат, за нуждите на Военно-морският ни флот, тъй като му предстоеше участие с други чуждестранни кораби в ученията “Партньорство за мир”, а военния ни флот ползвашеза радио комуникации все още, само и единственно морзовите знаци. 
    През есента на 1997 год., в пристанището на Бургас потъна кораба “Мехмет Аслан”,
A УПМКАП-държавната спасителна служба се оказа неспособна да извади и кораба престоя там почти година, нанасяйки икономически загуби на порта в размер на над 300,000 $. Господин  Краус - министър на транспорта, бе принуден да търси помоща на транспортни войски, които обаче се отказаха да се заемат с тази изключително специфична и най сложна дейност в корабоплаването-корабоподема. Поради това министъра възложи на ген.директора на морската администрация Пенко Клочков да ни поиска включването на кап.Никифор Герчев, на който след съгласуване с ръководството на Булсар, бе възложено да сформира екип и да поеме ръководството на операцията. Юридически отговорен за осигуряване на финансиране бе УПМКАП, които наеха допълнително на скромни граждански договори наши членове.. Поради липса на достатъчно специалисти в това управление, към аварийната група се включиха и група военнослужещи от военно-морска база Атия, с командир сегашния командващ ВМС адмирал Минко Кавалджиев, служители на пристанище Бургас-изток и водолазен състав от Акванавт-Варна. Използван бе идейния проект – нау хау на Булсар, предоставено ни безвъзмездно от капитан Никифор Герчев. Сложната корабоподемна операция бе блестящо изпълнена от екипа, без сдружението ни да получи някакви финансови или материални облаги. Операцията като технологично, организационно техническо решение бе отбелязана даже и от английския Ллойдс. В крайна сметка кораба бе изваден по оригинален метод, 3000 тона повреден товар бе изхвърлен много на далече и дълбоко в морето, корабното място получи проектната си дълбочина, бяха създадени и доставени уникални съоръжения, без който не би могло да се извади кораба. Бяха спестени на държавата много сериозни  разходи. Стойноста на операцията беше в “пъти” по ниска в сравнение с провежданата по същото време  единтична операция от световно известната спасителна компания “Смит Таг” на кораб “Leelort-в пристанището на Коломбо/Шри Ланка.  Специално отбелязвам тази операция, защото с нея доказахме, че сме единствената структура у нас, способна да се справи с ликвидацията на сериозни произшествия край нашите брегове.
    Булсар, като гражданско движение регистрирано в специалния регистър на сдруженията в обществена полза към Министерството на правосъдието, провежда постоянно мероприята за пропаганда на морската безопасност, остро критикуваме всяка проява на непрофесионализъм или безотговорност при морски спасителни акции, тъй като считаме че всеки човешкия живот е уникален Божи дар и никой няма право да се отнася пренебрежително и непрофесионално при бедствия на море.
    С безкористната помощ на “МобилТел” получихме трицифрен номер в тяхната мрежа с помоща на който постигахме бърза и добра комуникация при  провеждани от нас операции за оказване помощ на бедстващи хора. В процедура сме и с останалите мобилни оператори за същата услуга, така, че в крайна сметка да създадем система за наблюдение на трафика и осигуряване безопасността на плаване за малките плавателни съдове в близката крайбрежна зона на нашето море.
    През 2005 год., “Техническия университет” – Варна, ни предостави и обзаведе по наш проект голямо помещение  за “доброволчески спасително-координационен център”, телефони, интернет и други екстри на значителна стойност. В центъра ще може и да се обучават всички наши членове и желаещи навигационни кадри като “
SAR координатори и SAR администратори”. От МобилТел получихме като дарение и 16 комплекта сериозни компютри, разработваме собствен софтуер и т.н. Това е особенно важно за младите кадети и офицери, които започват своята морска кариера, защото ще могат да бъдат високо професионално подготвени за своите задължения в екстремални условия на мостиците на корабите.
    Миналата година отбелязахме с инициативата за организирането и провеждането на “Първа международна доброволческа
SAR конференция”, в която  взеха участие водещи в бранша специалисти от целия свят. Същата година сдружението бе прието за член на “Международната спасителна федерация (ILF), в момента в процедура за преименуван като (IMRF), организацията която съвместно с ИМО и ИКАО работят по усъвършенстването на световното хуманитарно спасяване. Взехме участие и на годишната среща на директорите на доброволческите спасителни служби на Европа, през октомври в Истанбул, от където се върнахме окрилени, че сме на прав път, че доброволческите формирования са грабнака на морската хуманитарна дейност в Европа.
    Ние няма да спрем до тук, трудно ни беше защото през целия този период не можехме да осигурим необходимият ни бюджет за дейността (не за заплати), всичко разходи бяха покривани от лични средства на учредители и съратници и въпреки всичко не само оцеляхме, а станахме пример за подражание в нашия черноморски район за това, че доброволческата хуманитарна дейност е алтернативата и бъдещето е сферата на хуманитарното морско спасяване е нейно.

 

Накрая искам да отбележа особенния принос на:

к.д.п Никифор Герчев, за високия му професионализъм, изключително сериозният му принос за цялостното развитието и успехите на сдружението, на инж.Николай Симов, който през целия този период полагаше грижи за въоръжаването на сдружението с модерни технически средства и участва най активно в изграждането на нашата система. На Илия Златев член на УС и постоянен  безкористен правен съветник, както и на всички останали учредители полагали грижи за оцеляването на БУЛСАР. Не мога да подмина и активната помощ на нашите членове к.д.п Христо Мушков, к.д.п.Тома Томов, Август Панов, Пламен Орманджиев, Пламен Радев, Тончо Банков, Захари Захариев, младите ни надежди: Ивайло, Мартин, Михаил, Олга. Не бихме се справили и без помоща на безкористната помощ и участие на финансиста ни Жени Симова, на кап. Георги Илиев от Царево - собственик на първата ни морска спасителна единица – р/к “Приятел”.
    Ще бъде несправедливо, ако не отбележа и помоща оказвана ни през последните пет години от ръководството и служителите на Мобил Тел, с чийто подкрепа и съдействие успяхме да създадем нашия координационен център, на ръководството на Техническия университет – Варна, приютил центъра и активно подпомагащ дейността ни, на Евроинс - “Морско застраховане”-Бургас и още много други  съидейници, сътрудници и приятели на БУЛСАР, чийто помощ е свързана с нашите скромни успешни крачки. Благодаря Ви скъпи приятели! 

Честит празник първопроходци, Вашият безкористен и безвъзмезден труд и помощ ще останат в историята на нашето сдружение, в историята на българското морско хуманитарно спасяване, не само защото те заслужават това, а и поради факта, че бяха осъществени в много труден житейски период, когато физическото оцеляване загърби духовните ценности на обществото.

    Нека си пожелаем в следващите години и в нашата страна доброволческото спасяване да заеме достойното си място.

 

инж.Константин Славов

Председател на сдружение БУЛСАР