За гибелта на кораба “ХЕРА”...
Автор: marti6o
Дата: 2006-10-21
За гибелта на кораба “ХЕРА” със съпричастие и професионализъм

к.д.п. Никифор Герчев, MNI * - CEO “BULSAR”

Въпроса около гибелта на кораба “Хера” отново е център на внимание на медиите, обществото и държавното ръководство. Публични изяви направиха дори уважавания главен прокурор г-н Борис Велчев, а преди него и Министър Петър Мутафчиев. В изказванията им имаше деликатен намек, че турските власти не съдействат достатъчно, по въпроса за изваждане на потъналия пред Босфора кораб - “Хера”. Подразбра се, че Министерството на транспорта ще сизира европейски структури за оказване натиск върху Турция, за да прояви положителна активност и допусне изваждането на кораба. Не става ясно само защо не се привлече и Украйна, все пак тя е заинтересована страна в този инцидент, или може би Украйна е приела без забележки официалното разследване на турската страна? Ако е така, тогава българската позиция става твърде неубедителна.

Според мен похвалното в случаят е, че държавни мъже са загрижени за близките на 14-те от всички 19 моряци от екипажа на “Хера” (телата на другите петима бяха извадени от кораба). Знам със сигурност, че служители от министерствата на външните работи, на транспорта и други институции водени от хуманни подбуди, повече от две години се стараят и търсят начини за задоволяване исканията на близките на екипажа на кораба “Хера”. Единственно Министерството на труда и социалната политика не осигури психо терапевти, за да внесе известно облекчение в скръбта на близките на екипажа.

Смущаващ е подхода с презумцията, че задължително трябва да се извади кораба на повърхността, за да се намерят доказателства за участта на обявените за безследно изчезнали моряци и че “целта може да бъде постигната, чрез упражняване на натиск върху Турция”. Наличие на подобна абсурдна версия е допустимо само при сериозни съмнения за наличието на сблъскване с неизвестен обект, намиращ се в подводно състояние, който да е причинил последващите неблагополучия с “Хера”. Наричам подобен сценарий за абсурден, защото в публичните си изявления капитана на м/к “Вежен” капитан Явор Миланов-очевидец на потъването на “Хера”, каза, че още сутринта към 08.30 ч., е разговарял с тях и разбрал, че “имат проблеми с разместването на товара”, а по късно в 10.10 часа допълва “Хера рязко смени курса си на ляво със 180 градуса. Скоростта му падна на 6-7 възела” и още “Хера бе със силен диферент (отрицателен) и крен на дясно. Вятъра бе около 8-9 бала, а вълнението 6-7 бала”, като добавя “Хера бе между устойчиво и безразлично състояние.” От горното става ясно, че проблемите са “вътре, на борда на кораба”, а не са предизвикани “от външно въздействие”.

С риск отново ще бъда заплашен с убийство или да ме набедят пак за “турски агент” (заради подобен инцидент преди години бях наречен «руски агент»), ще кажа, че не може безкрайно да се правим, че не знаем, какво се е случило с екипажа.